Σύγχρονος Εθελοντισμός

Εθελοντισμός, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Ο Εθελοντισμός δεν πρέπει να κινείται στα όρια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Οι σύγχρονες τοπικές και κεντρικές ηγεσίες πρέπει να συνεργάζονται με εθελοντικούς οργανισμούς στην αναζήτηση και στην υλοποίηση λύσεων.

Η ψηφιακή εποχή της άμεσης πληροφόρησης ευνοεί τη συμμετοχή του εθελοντισμού στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων.

Η γνώση τη αξίας του εθελοντισμού από μικρή ηλικία μας κάνει ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες που έχουν εικόνα των προβλημάτων.

Επίσης, η εθελοντική δραστηριότητα και συμμετοχή βοηθά και προάγει τη συναντίληψη μεταξύ των πολιτών αναφορικά με τα προβλήματα των τοπικών ή ευρύτερων κοινωνιών.

Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να προάγουν το σύγχρονο εθελοντισμό με τις ακόλουθες προτεινόμενες ενέργειες:

  • Δράσεις εθελοντισμού. Καθαρισμοί δρόμων, φρεατίων και ρεμάτων, δενδροφυτεύσεις, σίτιση και φροντίδα αδέσποτων ζώων, συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας αποτελούν δράσεις που προάγουν την εθελοντική συμμετοχή.
  • Ενημέρωση στα σχολεία. Η ενημέρωση θα πρέπει να διοργανώνεται από τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης. Τις ενημερώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν επιστήμονες και εθελοντικοί οργανισμοί. Βασική σημασία πρέπει να δίνεται στην προβολή του αποτελέσματος προηγούμενων εθελοντικών δράσεων, ώστε τα παιδιά να αντιλαμβάνονται πλήρως την κοινωνική ωφέλεια και ταυτόχρονα να αισθάνονται την ευτυχία που εκλαμβάνει ο εθελοντής.
  • Κίνητρα συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις. Οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης μπορούν να καθιερώσουν κυλιόμενα έπαθλα εθελοντισμού για πολίτες που μετέχουν ενεργά σε μια εθελοντική δράση. Τα έπαθλα μπορούν να κυμαίνονται από μια επίσημη αναγνώριση συνεισφοράς με ανάδειξη στον τύπο, έως την έκπτωση δημοτικών τελών για συγκεκριμένο διάστημα.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Κοινωνία & Ασφάλεια, Παιδεία & Πολιτισμός

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top