Ποδήλατο 2030+

Ποδήλατο 2030+, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Ο Νομός Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια εικόνα τριτοκοσμικής περιοχής όσον αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης με ποδήλατο.

Ωστόσο, το ποδήλατο είναι η πιο εναλλακτική προσωπική μετακίνηση, απόλυτα συντονισμένη με την ανάγκη για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για υγιή ζωή και για εξοικονόμηση χρημάτων. Και δεν μιλάμε μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα σύγχρονα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες κάλυψης αποστάσεων σε σύντομο χρόνο, επιτρέποντας έτσι τη δυνατότητα κίνησης σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, ακόμη και στα ημιορεινά του τμήματα.

Μάλιστα, οι νέες εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση ποδήλατου και διαδρούν με το περιβάλλον και την κίνηση στους δρόμους, κάνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο ακόμη ευκολότερη.

Ποδηλατόδρομοι

Πρώτη προϋπόθεση είναι η σταδιακή χάραξη και κατασκευή ποδηλατοδρόμων εντός και εκτός αστικών περιοχών, με γνώμονα την τελική κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του Νομού με ένα ενιαίο ποδηλατικό δίκτυο.

Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να φέρουν εις πέρας από κοινού οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης.

Χώροι Στάθμευσης & Φόρτισης

Έπειτα, απαιτείται η εγκατάσταση υπαίθριων χώρων ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων κοντά σε σημεία βασικών σταθμών λεοφωρείων σε όλο το Νομό, στο σιδηροδρομικό σταθμό, στις μελλοντικές στάσεις του μετρό και στο αεροδρόμιο.

Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα ταχυφόρτισης μπαταριών για ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς και συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων.

Σύστημα Μίσθωσης Ποδηλάτων

Στα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να εγκατασταθεί και σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων.

Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και μισθωμένα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, μειώνοντας τη χρήση αυτοκινήτων.

Το πλέον αποδοτικό θα είναι να υπάρξει διαδημοτική συνεργασία για την ανάπτυξη του συνολικού συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων, ώστε το γεωγραφικό φάσμα μετακίνησης να είναι διευρυμένο για τους πολίτες / επισκέπτες του Νομού Θεσσαλονίκης.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Κοινωνία & Ασφάλεια, Περιβάλλον & Ενέργεια, Τουρισμός, Υποδομές

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top