Ορεινός Εναλλακτικός Τουρισμός

Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας Λαγκαδά-Βόλβης, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Οι ορεινοί όγκοι του Νομού Θεσσαλονίκης προσφέρονται για δραστηριότητες που θα αναδείξουν την ομορφιά τους και θα παρέχουν οικονομικά οφέλη στους κατοίκους των περιοχών και ευρύτερα στην οικονομία του Νομού.

Ο πρώτος ορεινός όγκος βόρεια των λιμνών έχει φυσική ομορφιά, ποικιλομορφία και από πολλά σημεία παρέχει εκπληκτική θέα προς τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και προς το Χορτιάτη.

Η ορεινή γραμμή που προσδιορίζεται από το Λευκοχώρι, το Καρτεραί, τη Δορκάδα, το Λαχανά, την Ξυλόπολη, τη Νικόπολη, το Βερτίσκο, τις Πέντε Βρύσσες, το Λοφίσκο, την Αρετή, την Όσσα, το Κρυονέρι, την Αυγή, το Σοχό, τον Ασκό, τη Μαυρούδα, το Σκεπαστό, τη Λίμνη, την Ανοιξιά, το Φιλαδέλφειο, τον Ξηροπόταμο, τη Λευκούδα, την Αρέθουσα και τα Στεφανινά μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική τουριστική πρόταση για τους κατοίκους του αστικού κέντρου.

Στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη δεσπόζει το ομώνυμο χωριό, το οποίο – λόγω εγγύτητας με το Πανόραμα και τη Θεσσαλονίκη – βίωσε μια σημαντική οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια. Ο συγκεκριμένος ορεινός όγκος απλώνεται μέχρι το Φίλυρο, αποτελώντας ίσως την πλέον κοντινή ορεινή/ημιορεινή διαδρομή από το κέντρο της πόλης.

Τέλος, στο Δήμο Θέρμης ανήκουν η Περιστερά, το Λιβάδι, ο Άγιος Αντώνιος και το Μονοπήγαδο, με δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Ήδη, σε κάποια από τα χωριά του βόρειου ορεινού όγκου (Δ. Λαγκαδά) η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει πόλους έλξης για ημερήσιες εκδρομές αναψυχής, άθλησης και φαγητού.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι υπάρχει περιθώριο σημαντικής αναβάθμισης του προσφερόμενου ορεινού τουριστικού προϊόντος. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνδράμουν με μεταξύ τους συνεργασία οι 2 Δήμοι της περιοχής του βόρειου ορεινού όγκου (Δήμος Βόλβης και Δήμος Λαγκαδά) και οι 2 Δήμοι του ΝΑ τμήματος του Νομού (Δήμος Πυλαία Χορτιάτη  και Δήμος Θέρμης) με δράσεις κοινές και κατά μόνας.

Προτεινόμενες Δράσεις:

  • Ποδηλασία βουνού. Νοτίως του Σοχού και δυτικά του Ασκού μπορεί να χαραχθεί διαδρομή ποδηλασίας βουνού (mountain bike). Αντίστοιχες διαδρομές θα μπορούσαν να χαραχθούν / κατασκευαστούν και στις περιοχές Όσσας – Βερτίσκου, Αγίου Αντωνίου – Μονοπήγαδου ή Στεφανινών – Λίμνης. Στις περιοχές αυτές υπάρχει το κατάλληλο ανάγλυφο για τέτοια δραστηριότητα. Οι Δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν για τις βασικές προϋποθέσεις (κατασκευή σημείων ειδοποίησης πρώτων βοηθειών, παροχή νερού σε προεπιλεγμένα σημεία της διαδρομής και πιθανόν κάποιου/κάποιων ξύλινων οικίσκων για χρήση από τους ποδηλατικούς συλλόγους του Νομού).
  • Συνεργασία Δήμων. Οι Δήμοι Βόλβης και Λαγκαδά από τη μία και οι Δήμοι Θέρμης και Πυλαία Χορτιάτη από την άλλη πρέπει να αναπτύξουν συνεργασία για ανάδειξη των ενιαίων ορεινών όγκων που μοιράζονται, προχωρώντας σε κοινές δράσεις προβολής και πολιτικές κινήτρων επίσκεψης και επένδυσης.
  • Δημοτική ατέλεια. Σε όλα τα ορεινά χωριά των 4 Δήμων θα μπορούσαν οι δημοτικές διοικήσεις να εξετάσουν τη δυνατότητα να χορηγηθεί δημοτική ατέλεια για 3 χρόνια σε κάθε επαγγελματία ή επιχείρηση που υλοποιεί επένδυση για κατασκευή ξενώνα, πολυχώρου οικογενειακής αναψυχής ή ιππικού στάβλου με χώρο ιππασίας σε αυτά.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Παιδεία & Πολιτισμός, Τουρισμός

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top