Νεοφυείς Επιχειρήσεις (Start-Ups)

Start-Ups, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης

Η πολιτική για προσέλκυση νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (start-ups) είναι εκ των πραγμάτων κυβερνητική και όχι περιφερειακή ή τοπική, καθώς πρέπει να βασίζεται σε χαμηλή φορολογία, χαμηλές ή μηδενικές εισφορές για τα πρώτα χρόνια, πρόσβαση σε κεφάλαια ανάπτυξης, μείωση γραφειοκρατίας κλπ.

Ωστόσο, στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, πρέπει να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα και πιλοτικά μια θαρραλέα πολιτική προσέλκυσης νεοφυών επιχειρήσεων και μείωσης της ανεργίας, βασισμένη σε έξυπνα φορολογικά κίνητρα.

Μια τέτοια πολιτική μπορεί φυσικά να επεκταθεί και να ενισχυθεί με ακόμη περισσότερα κίνητρα για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Σημειώση: Η πολιτική προσέλκυσης start-ups, μπορεί να συνδυαστεί και με τα κίνητρα επαναπατρισμού Ελλήνων με υψηλή τεχνογνωσία (Δες πρόταση BrainGain).

Προτεινόμενα κίνητρα προσέλκυσης start-ups στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας:

 • Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές των αρχικών μελών μιας start-up για τρία χρόνια.
 • Νεοφυείς επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας θα μπορούν να τυγχάνουν έκπτωσης φόρου για 5 χρόνια από τη σύστασή τους, με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης.

Επί των καθαρών κερδών έως 30.000 € θα χορηγείται έκπτωση 20% επί του φόρου για κάθε θέση πλήρους απασχόλησης που δημιουργείται, με μέγιστη έκπτωση φόρου 100% (για 5 θέσεις πλήρους απασχόλησης).

Για θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, η χορηγούμενη έκπτωση θα μειώνεται αναλογικά στο μισό (10% έκπτωση φόρου για κάθε θέση μερικής απασχόλησης).

Παράδειγμα:

Νεοφυής επιχείρηση προσλαμβάνει 3 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και 1 μερικής.

Καταγράφει προ φόρων κέρδη 37.000 €.

Ο φόρος που θα αναλογούσε είναι 10.730 €.

Η έκπτωση που θα χορηγηθεί ανέρχεται στο 70% (3 x 20% και 1 x 10%) και συνεπώς ο φόρος θα μειωθεί στα 3.219 €, με ωφέλεια 7.511 €.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη

Κοινοποίησε | Share

Responses (2)

 1. JOHN
  23 Ιανουαρίου 2018 at 16:27 · Απάντηση

  Πολύ σωστές ιδέες. Και αν μπορούσαν να εφαρμοστούν με κάποιες παραλλαγές και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, δε χρειαζόμαστε τις μεγάλες πολυεθνικές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα . Από μόνοι μας θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και της στασιμότητας στην οικονομία . Βούληση χρειαζόμαστε και φρέσκα μυαλά.

 2. Κώστας Ευθυμίου
  23 Ιανουαρίου 2018 at 16:37 · Απάντηση

  Ευχαριστώ για το σχόλιό σου Γιάννη.
  Είναι σαφές ότι μια καλά κοστολογημένη, συνολική πολιτική κινήτρων τέτοιου είδους για τις επιχειρήσεις μπορεί να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα μας.

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top