Μικρά Σύγχρονα Πάρκα

Μικρά Σύγχρονα Πάρκα, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα κυριότερα περιαστικά κέντρα έχουν τεράστια ανάγκη από πάρκα και ελεύθερο χώρο.

Με δεδομένη την υπερδόμηση και τη δυσκολία να διορθωθούν δομικά εγκλήματα δεκαετιών, προτεραιότητα για τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελέσει η εξέλιξη των ελάχιστων (και συχνά μικρών) σημείων που απομένουν ελεύθερα σε σύγχρονα πάρκα.

Τα μικρά πάρκα δραστηριοτήτων μπορούν (και ίσως πρέπει) να σχεδιαστούν σε συνεργασία με ειδικούς των αθλημάτων / δραστηριοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα κατασκευαστούν σωστά και με βάση τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας και τις ανάγκες των ομάδων πολιτών στις οποίες απευθύνονται.

Τα μικρά σύγχρονα πάρκα μπορούν να παρέχουν τοπική έμπνευση και νέες προοπτικές χρήσης των ελάχιστων ελεύθερων χώρων.

Παραδείγματα:

  • Μικρά ποδηλατικά πάρκα για παιδιά.
  • Μικρά γήπεδα μπάσκετ μονής μπασκέτας για παιχνίδια 3 x 3, τοποθετημένα ανάμεσα σε πολυκατοικίες ή σε υπερ-δομημένες περιοχές.
  • Ασφαλείς τοίχοι αναρρίχησης έξυπνα διαμορφωμένοι στους πλευρικούς τοίχους οικοδομών.
  • Ειδικά διαμορφωμένες γωνίες με σκαλοπάτια και δοκούς για skate-board.
  • Ειδικά διαμορφωμένες γωνίες γνώσης (hotspots), δηλαδή ειδικά μικρά κιόσκια εκπαιδευτικής πληροφόρησης των μικρών παιδιών σχετικά με τη γειτονιά, το Δήμο, το Νομό Θεσσλονίκης. Αυτά πρακτικά μπορούν να είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ειδικούς κλωβούς ασφαλείας, με προκαθορισμένο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό περιεχόμενο διαχωρισμένο σε ενότητες για εύκολη πρόσβαση.
  • Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και μετατροπή τους σε χώρους μοντέρνας μαζικής άθλησης (μοντέρνοι χοροί, parcour, αναρρίχηση κλπ), καλλιτεχνικής έκφρασης (ζωγραφική, φωτογραφία, γκράφιτι) ή μάθησης (μοντέρνες διαδραστικές βιβλιοθήκες).

Επιπλέον, σε όλα τα μικρά πάρκα (υφιστάμενα και μελλοντικά) θα πρέπει να υπάρχουν ευκρινείς πινακίδες με τηλέφωνα πρώτων βοηθειών, αστυνομίας αλλά και του δημοτικού υπεύθυνου για άμεση αρωγή σε ό,τι προκύπτει.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Κοινωνία & Ασφάλεια, Περιβάλλον & Ενέργεια, Τουρισμός

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top