Λογαριασμός Επιμόρφωσης

TRAINING-CREDIT Account μέχρι τα 30, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Η πρόταση αυτή αφορά την απασχόληση και τη διαρκή επιμόρφωση.

Συνεπώς αφορά όλους τους πολίτες και δεν μπορεί να έχει μόνο τοπική εφαρμογή, καθώς ενέχει χρήση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Ωστόσο, η πρόταση υποβάλλεται, καθώς ο Νομός Θεσσαλονίκης και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονο ζήτημα ανεργίας.

Προτείνεται η καθιέρωση Λογαριασμού Επιμόρφωσης (Training Credit Account) μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Το απαιτούμενο ποσό για το «Λογαριασμό Επιμόρφωσης» μπορεί να προκύψει από διαφορετική προσέγγιση του ρόλου και της διαχείρισης των κονδυλίων του Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος πρέπει να είναι ένας οργανισμός προαγωγής των ευκαιριών εργασίας και όχι διαχείρισης της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρόταση όπως αυτή, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα προηγούμενης λεπτομερούς μελέτης.

Ανάλυση:

 • Ο «Λογαριασμός Επιμόρφωσης» στοχεύει να ωθεί τους πολίτες από τα 25 μέχρι τα 50 στο να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη διαρκή επιμόρφωσή τους σε ένα διαρκώς και ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο.
 • Όλοι οι Έλληνες από τα 25 μέχρι τα 50 θα έχουν δικαίωμα σε χρήση 500 μονάδων επιμόρφωσης (credits) ανά 5 χρόνια (σύνολο 3,000 μονάδες). Κάθε μονάδα θα αντιστοιχεί σε 1€ και συνεπώς σε 500€ ανά 5 χρόνια (και συνολικά στα 25 χρόνια ποσό 3,000€). Οι μονάδες (και συνεπώς το αντίστοιχο ποσό) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης.
 • Τα προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης θα διενεργούν εγκεκριμένοι από το Κράτος εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Όλα τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης του «Λογαριασμού Επιμόρφωσης» και θα αναγράφεται το κόστος των μαθημάτων.
 • Οι μονάδες (και συνεπώς το αντίστοιχο ποσό) θα αφαιρούνται αυτομάτως από το δικαιούχο, όταν επιλέξει το επιμορφωτικό σεμινάριο που θέλει μέσα από την ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης του «Λογαριασμού Επιμόρφωσης».
 • Με την ολοκλήρωση κάθε επιμορφωτικού προγράμματος θα εκδίδεται τίτλος / βεβαίωση για το δικαιούχο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά από τον εκπαιδευτικό οργανισμό.
 • Εναλλακτική χρήση των μονάδων δεν θα επιτρέπεται, παρά μόνο για άνεργους πλέον των 2 ετών. Σε αυτούς θα επιτρέπεται η επιδότηση των εργασιακών εισφορών τους με χρήση μονάδων του «Λογαριασμού Επιμόρφωσης».
 • Αν κάποιος δεν χρησιμοποιήσει τις μονάδες επιμόρφωσης (και συνεπώς το αντίστοιχο ποσό), αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωρρευτικά μέχρι το 50ό έτος.
 • Στο 50ό έτος του δικαιούχου λήγει η πρόσβασή του στο «Λογαριασμό Επιμόρφωσης». Αν δεν έχει χρησιμοποιήσει μονάδες θα χάνονται οι μισές του συνολικού «Λογαριασμού Επιμόρφωσης» και θα μένουν πιστωμένες οι υπόλοιπες μισές (1,500 μονάδες = 1,500€). Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει το δικαίωμα να κρατήσει τις μισές μονάδες για να τις αξιοποιήσει στο «Λογαριασμό Επιμόρφωσης 50+» (δες πρόταση Λογαριασμός Επιμόρφωσης 50+).

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Κοινωνία & Ασφάλεια, Παιδεία & Πολιτισμός

Κοινοποίησε | Share

Responses (4)

 1. Kostas kalogiannis
  7 Φεβρουαρίου 2018 at 15:30 · Απάντηση

  Πολύ καλή σαν ιδέα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει μαθήματα επιμόρφωσης πέραν των δικαιουμενων καλύπτοντας ο ίδιος το κόστος. Τελος ίσως θα έπρεπε να εντάξουμε στου δικαιούχος τους δημόσιους υπαλλήλους και η παρακολούθηση η όχι από αυτούς να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης. Με τον τρόπο αυτό θα εξελίξουμε την λειτουργία του δημοσίου τομέα και θα αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του.

  • Κώστας Ευθυμίου
   7 Φεβρουαρίου 2018 at 16:22 · Απάντηση

   Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
   Εξαιρετική η ιδέα ένταξης και των δημοσίων υπαλλήλων στο προτεινόμενο πρόγραμμα με την παρακολούθηση να αποτελεί πρόσθετο στοιχείο της διαδικασίας αξιολόγησης!

 2. Δημοσθένης Κοκκαλίδης
  3 Οκτωβρίου 2018 at 10:01 · Απάντηση

  Κώστα μπράβο για τις ιδέες σου. Ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων βρίσκομαι δίπλα σου και σε στηρίζω σε ότι χρειαστείς. Ως δημόσιος υπάλληλος και ειδικότερα ως προϊστάμενος πληροφορικής ενός δημόσιου νοσοκομείου υποστηρίζω την υποχρεωτική επιμόρφωση όλων μας. Χωρίς αυτήν η αξιολόγηση δεν θα έχει στέρεες βάσεις και θα τίθεται πάντα σε αμφισβήτηση.

  • Κώστας Ευθυμίου
   3 Οκτωβρίου 2018 at 10:06 · Απάντηση

   Σ’ ευχαριστώ πολύ Δημοσθένη.
   Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου.
   Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να συντονιστούμε στο υγιές σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν «αυτοί & εμείς» στη χώρα. Ότι όλοι (του ιδιωτικού ή του δημοσίου) θα καρπωθούμε τα οφέλη της υγιούς προόδου ή θα υποχωρούμε από την αδυναμία μας να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top