Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα είναι τραγική. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και με πολλά κηδεμονευόμενα ζώα, τα οποία δεν απολαμβάνουν συνθήκες ευζωΐας λόγω ανεύθυνων κηδεμόνων.
Τα αδέσποτα ζώα προκύπτουν από την ανθρώπινη αναισθησία και αδιαφορία. Από «ανθρώπους» που δεν αντιμετωπίζουν τα ζώα ως έμψυχα όντα. Το πρόβλημα διογκώνεται επίσης από την πλήρη έλλειψη κονδυλίων και σχολικής φιλοζωϊκής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα. Ωστόσο, οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας δεν προβαίνουν σε καμμία ενέργεια που να προσιδιάζει σε ευαίσθητη κοινωνία και διοίκηση.
Δυστυχώς, τα περισσότερα λειτουργούντα δημοτικά κυνοκομεία στη χώρα μας αποτελούν ντροπή για το ανθρώπινο είδος. Είναι το ψυχρό μονοπάτι του θανάτου για χιλιάδες ζωάκια, μέσα από ασιτία, ασθένειες, βία και ψυχικό μαρασμό.
Διαχείριση των Κηδεμονευόμενων Ζώων
Οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι πρωτοπόροι στην κοινωνική ευαισθησία προς τα ζώα. Πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη βάση του, που είναι η διαχείριση του κηδεμονευόμενου ζωϊκού πληθυσμού.
Όλες οι δράσεις πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη του φαινομένου εγκατάλειψης ενήλικων ή νεογέννητων κηδεμονευόμενων ζώων, καθώς η εγκατάλειψη συντηρεί και αυξάνει τον αδέσποτο πληθυσμό.
Προτεινόμενες δημοτικές δράσεις:
- Ενημέρωση στα Σχολεία. Η ενημέρωση θα πρέπει να διοργανώνεται από τους Δήμους του Νομού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης. Τις ενημερώσεις θα πρέπει να πραγματοποιούν επιστήμονες και όχι απλά φιλόζωοι. Υπάρχουν εθελοντές, όπως η Ομάδα Ζωοφιλικών Ενημερώσεων σε Σχολεία “Ζω.Ε.Σ.” που έχει αναπτύξει σχετική τεχνογνωσία στις ενημερώσεις.
- Στειρώσεις Κηδεμονευόμενων Ζώων. Οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη στείρωση των κηδεμονευόμενων ζώων. Σε συνεργασία με κτηνιάτρους, οι Δήμοι θα πρέπει να προγραμματίζουν ημέρες δωρεάν στειρώσεων, το κόστος των οποίων θα αναλαμβάνουν οι Δήμοι του Νομού. Αυτή η δράση θα αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα συμφέρουσα, αφού θα μειώσει το πιο αυξημένο κόστος αντιμετώπισης των αδέσποτων.
- Αυστηρότερα δημοτικά πρόστιμα για ιδιοκτήτες που δεν τοποθέτησαν microchip στο ζώο τους και δεν προβαίνουν στους προβλεπόμενους εμβολιασμούς.
- Βαρύτατα δημοτικά πρόστιμα για ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν το κηδεμονευόμενο ζώο τους ή τα νεογνά του.
Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης θα πρέπει σε σημαντικό βαθμό να βασιστεί στη συσσωρευμένη εμπειρία και επιτυχία εθελοντικών φιλοζωϊκών οργανώσεων και συλλόγων.
Ένας τέτοιος σύλλογος με μεγάλη επιτυχία στις υιοθεσίες και στη σίτιση αδέσποτων είναι Φιλοζωϊκός Σύλλογος Θερμαϊκού «ο Σείριος» (δες πρόταση Σύγχρονος Εθελοντισμός).
Προτεινόμενες δημοτικές δράσεις:
- Επικαιροποίηση των αρχείων των Δήμων με τα στοιχεία όλων των εθελοντικών ομάδων για τα αδέσποτα ζώα και όλων των φιλοζωϊκών οργανώσεων της χώρας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα μπορούν να απευθύνονται συνολικά σε αυτές τις ομάδες και οργανώσεις για κάθε δημοτική δράση αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα.
- Δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Δυνητικών Κηδεμόνων. Ένα Μητρώο με τα στοιχεία επικοινωνίας ανθρώπων που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζωάκι, το οποίο θα επικαιροποιείται διαρκώς και θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Δήμους.
- Τοποθέτηση microchip σε κάθε αδέσποτο για διασταύρωση στοιχείων και έλεγχο τήρησης προγράμματος εμβολιασμού.
- Εμβολιασμοί στους προβλεπόμενους χρόνους.
- Καταγραφή των ζώων που εγκυμονούν, ώστε να προωθείται από τους Δήμους και το δίκτυο εθελοντών η υιοθεσία των νεογνών που είναι πάντα ευκολότερη. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώνεται ο αδέσποτος πληθυσμός.
- Ιδιωτικά Ιδρύματα Αδέσποτων Ζώων. Οι Δήμοι πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάθεσης της σύγχρονης και κοινωνικά ευαίσθητης κυνοκομείας σε ιδιώτες. Αυτή η διαδικασία θα περνά από διαγωνισμό, με αυστηρότατες προϋποθέσεις για την τήρηση: μέγιστου αριθμού ζώων, κανόνων ευζωΐας και κανόνων κοινωνικής συμβίωσης των αδέσποτων εντός των ιδρυμάτων.