Θρησκευτικός Τουρισμός

Θρησκευτικός τουρισμός, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Στο Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν αναρίθμητες εκκλησίες της Βυζαντινής περιόδου και των πρώτων χρόνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Εκκλησίες με έντονο θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς στους τοίχους και στα καμπαναριά τους διασώζεται όλη η ιστορία της Ορθόδοξης πίστης. Εκκλησίες που εκπέμπουν την έντονη Βυζαντινή κληρονομιά της Ελλάδας και κυρίως του Νομού Θεσσαλονίκης που κατείχε ιδιαίτερη θέση τόσο επί Ανατολικής Ρωμαϊκής όσο και επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο Νομός Θεσσαλονίκης δεν εκμεταλλεύεται δόκιμα και αποτελεσματικά  την τεράστια ιστορική αξία αυτών των ναών και δεν εισπράττει την τουριστική και οικονομική υπεραξία τους.

Προτεινόμενες δράσεις:

  • Οι Μητροπόλεις: α) Θεσσαλονίκης, β) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, γ) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, δ) Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ε) Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, ζ) Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, στ) Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και η) Κασσανδρείας, σε συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα, τη Διοίκηση του Αγίου Όρους, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει να αναδείξουν το ενιαίο Βυζαντινό Εκκλησιαστικό τόξο που εκτείνεται από το Νομό Θεσσαλονίκης μέχρι την άκρη του Άθω σε έναν ενιαίο οδηγό θρησκευτικού τουρισμού.
  • Στον ενιαίο οδηγό θρησκευτικού τουρισμού πρέπει να αναφέρονται όλοι οι βυζαντινοί ναοί και οι μονές του Νομού Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις νεοφανείς Αγίες του Νομού, την Αγία Κυράννη από την Όσσα και την Αγία Ακυλίνα από το Ζαγκλιβέρι. Το όνομα και η αναγνώριση των δύο αγίων εξαπλώνεται ραγδαία λόγω της προσπάθειας των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Ιωάννη και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητου.
  • Ο ενιαίος οδηγός θρησκευτικού τουρισμού θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Ρωσικά, στα Βουλγαρικά και στα Σερβοκροατικά. Επίσης, θα πρέπει να διατίθεται και ηλεκτρονικά σε ειδικό ιστότοπο ή να φιλοξενείται στον ιστότοπο της Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στις ίδιες παραπάνω γλώσσες, για να είναι προσβάσιμος από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Τουρισμός

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top