Ηλεκτροκίνηση (Διαδημοτικό Δίκτυο Ταχυφορτιστών)

Ηλεκτροκίνηση (Διαδημοτικό δίκτυο ταχυφορτιστών), ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Το 2030 ο Νομός Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι ένας νομός με ηλεκτροκίνηση. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται προφανώς μια κυβερνητική πολιτική κινήτρων για στροφή σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Κάτι τέτοιο θα γίνει εκ των πραγμάτων και στη χώρα μας, λόγω εξέλιξης της αυτοκινητο-βιομηχανίας και λόγω των Ευρωπαϊκών απαιτήσεων για συμμόρφωση με φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές στις μεταφορές.

Δίκτυο Ταχυφορτιστών

Για να είναι ο Νομός Θεσσαλονίκης έτοιμος και πρωτοπόρος, απαιτείται μια διαδημοτική πρωτοβουλία για σχέδιο γεωγραφικής κάλυψης του Νομού με σύγχρονους ταχυφορτιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια σχέδια έχουν καταρτιστεί και υλοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύντομης διαβούλευσης και με όλες τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με τα βέλτιστα σημεία εγκατάστασης των ταχυφορτιστών εντός του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι Δήμοι μπορούν με αυτό τον τρόπο να συνδράμουν την ιδιωτική πρωτοβουλία για ταχεία εγκατάσταση των αρχικών ταχυφορτιστών, η οποία θα παρέχει άμεσα το βασικό κίνητρο για τη σταδιακή στροφή των κατοίκων του Νομού Θεσσαλονίκης στην ηλεκτροκίνηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, η αμερικανική εταιρεία Chargepoint εγκαθιστά ήδη δίκτυο ταχυσφορτιστών οχημάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ ο συνασπισμός ανάμεσα στις BMW, Ford, Porsche και VW προωθεί το ultra fast charging network (δίκτυο υπερταχείας φόρτισης) με 150 σημεία φόρτισης, η οποία θα πραγματοποιείται στο χρόνο ανεφοδιασμού ενός συμβατικού οχήματος.

Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές επαναφόρτισης, ενώ η αλβανική αστυνομία έχει ενσωματώσει στο στόλο της ηλεκτρικά Golf.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια, Υποδομές

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top