Ενέργεια από Βιοαέριο – Θερμοκήπια

Ενέργεια, Βιομάζα, Θερμοκήπια, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Στο Νομό Θεσσαλονίκης παράγεται σημαντική ποσότητα βιομάζας.

Πέρα από τα απορρίμματα, μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν εντός νομού. Ειδικά οι πτηνοτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης της κοπριάς λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αμμωνία.

Παράλληλα, μεγάλες ποσότητες ξυλικής βιομάζας προκύπτουν από απομεινάρια ξύλευσης, κλαδέματα και αγροτικές δραστηριότητες.

Ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της βιομάζας διαχρονικά ρίχνεται σε πλαγιές και ρέματα, αντί να αντιμετωπίζεται σαν αυτό που είναι: Μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και πλούτου.

Παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο τόσο με τη μέθοδο της αεριοποίησης (για ξυλική βιομάζα) όσο και με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης (για κοπριά) και κατατάσσει τέτοιες μονάδες ως ΑΠΕ.

Μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο μέχρι 1MW εγχέουν στο Δίκτυο και αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα το σύνολο της παραγόμενης ενέργειάς τους για 20 χρόνια με την προβλεπόμενη από το νόμο σταθερή τιμή (feed-in-tariff) ανά παραγόμενη MWh, δυνάμει Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας που συνάπτουν με τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ΑΕ. Συνεπώς, απολαμβάνουν σημαντική επενδυτική ασφάλεια και προβλεψιμότητα.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από εκμετάλλευση της παραγόμενης βιομάζας είναι προφανή. Αντί να καταλήγει σε ρέματα και πλαγιές και να μολύνει τη γη με αμμωνία, η βιομάζα παράγει πλούτο.

Μάλιστα, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από βιομάζα / βιοαέριο είναι μονάδες Βάσης (24 ώρες / 7 ημέρες) και υποκαθιστούν καύση λιγνίτη και εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, συμβάλλοντας και στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας.

Τέλος, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και αποδεκτό παγκοσμίως, ότι τέτοιες μονάδες ΔΕΝ μολύνουν και ΔΕΝ ενέχουν κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, σε ξένες χώρες χωροθετούνται και εντός αστικού ιστού.

Παραγωγή θερμότητας & CO2

Ταυτόχρονα με την παραγωγή ηλεκτρισμού, οι μονάδες αυτές παράγουν σημαντικά φορτία θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που μπορούν να αξιοποιηθούν σε παρακείμενα θερμοκήπια.

Εκμετάλλευση θερμότητας & CO2 σε σύγχρονα θερμοκήπια

Κάθε τέτοια μονάδα ισχύος 1MW μπορεί να τροφοδοτήσει με θερμότητα (και ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες με εναλλάκτες) και CO2 ένα υδροπονικό θερμοκήπιο 20-30 στρεμμάτων. Η υδροπονία μπορεί να αναπτυχθεί με την κλασσική της μορφή ή να επιλεγεί η μέθοδος της επιπλέουσας υδροπονίας, με την οποία παράγονται φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, σαλάτες κλπ).

Ένα τέτοιο θερμοκήπιο αποκτά το απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων κηπευτικών / λαχανικών χωρίς κόστος καυσίμου.

Τέτοια θερμοκήπια μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στην εξάλειψη της ανάγκης εισαγωγών κηπευτικών και λαχανικών και να καταστήσουν τη χώρα μας εξαγωγέα και τροφό της Ευρώπης, καθώς το κλίμα της Ελλάδας παρέχει μεγαλύτερη ανά στρέμμα απόδοση σε τέτοια θερμοκήπια σε σύγκριση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Ιχθυοκαλλιέργεια

Μάλιστα, με τη μέθοδο της επιπλέουσας υδροπονίας παρέχεται και η πρόσθετη δυνατότητα ιχθυοκαλλιέργειας ψαριών γλυκού νερού, καθώς σε ένα τέλειο βιολογικό κύκλο τα φυτά θρέφουν τα ψάρια και τα ψάρια τα φυτά.

Ενέργειες

Καθώς το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα / βιοαέριο υπάρχει και ταυτόχρονα είναι διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδοτήσεων, προέχουν:

  • η ενημέρωση των αγροτών για τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη της εκμετάλλευσης βιομάζας,
  • η παροχή κινήτρων για συνεπένδυση αγροτών σε κοινή μονάδα τέτοιου τύπου με ταυτόχρονη κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου και ιχθυοκαλλιέργειας,
  • η καθοδήγηση των αγροτών προς μεσο/μακρο-πρόθεσμα συμβόλαια: α) προμήθειας της βιομάζας και β) διάθεσης των παραγόμενων κηπευτικών ή λαχανικών. με δεδομένη την 20ετή διάρκεια του συμβολάιου πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή, το συμβόλαιο προμήθειας α’ ύλης (βιομάζας) για τη μονάδα ηλεκτρισμού και το συμβόλαιο πώλησης των παραγόμενων κηπευτικών / λαχανικών θα παρέχουν σε τράπεζες πλήρη σιγουριά για χορήγηση δανείων.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια

Κοινοποίησε | Share

Responses (2)

  1. Ιωάννης Γ Κρυστάλλης
    18 Ιανουαρίου 2018 at 11:23 · Απάντηση

    Καλημέρα!
    Επιπλέον των εξαιρετικών προτάσεων θα πρέπει να δούμε και την προοπτική της λειτουργίας εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και παραγωγής από αυτά ρεύματος και ζεστού νερού χρήσης, στα πρότυπα της Βόρειας Ευρώπης.
    Έτσι μηδενίζεται ο όγκος των απορριμμάτων που θα θάβονται στο ΧΥΤΥ, πλέον, της Μαυροραχης, ήτοι το 1 % του αρχικού που θα είναι η τέφρα.
    Με Εκτίμηση,
    Ι Γ Κρυστάλλης.

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top