Δημοτικά Σχέδια Δράσης για Πράσινες Πόλεις

Δημοτικά Σχέδια Δράσης για Green Cities, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Τα Σχέδια Δράσης Δήμων ή Ενώσεων Δήμων θα πρέπει καταρτίζονται σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους πολίτες (στο πρότυπο του προγράμματος «Norway Smart Cities»).

Τα Σχέδια Δράσης θα λειτουργούν ως Δεσμευτικές Συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης και των Δήμων ή Ενώσεων Δήμων, καταγράφοντας λεπτομερώς τις υποχρεώσεις σχετικά με χρήσεις γης, μεταφορές, ενέργεια, κτιριακές κατασκευές, οικιακή κατανάλωση, διαχείριση σκουπιδιών και προσαρμογή στις απαιτήσεις για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα Σχέδια Δράσης των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης

  • Η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, μικρά αιολικά κλπ) σε όλα τα δημοτικά κτίρια που πληρούν προδιαγραφές εγκατάστασης.
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας με ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων.
  • Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Μάλιστα, δίνεται πλέον η δυνατότητα τοποθέτησης «έξυπνων λαμπτήρων» οδοφωτισμού με αισθητήρα κίνησης και αυτόματη αυξομείωση της έντασης φωτισμού, ανάλογα με την παρουσία ή μη κίνησης πεζών. Σημειώνεται ότι η αντικατάσταση λαμπτήρων οδοφωτισμού και η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων είναι δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν 100% από τη μελλοντική εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνεργασία με τις εταιρείες προμήθειας των λαμπτήρων ή με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Πρακτικά, το εξοικονομούμενο ποσό από τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος θα αποπληρώνει σταδιακά την επένδυση σε νέους λαμπτήρες LED και σε ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Η συλλογή απορριμμάτων με τρόπο μοντέρνο, αποτελεσματικό, οικονομικό και με χαμηλότερη όχληση (δες την πρόταση Συλλογή Απορριμμάτων).
  • Η εκμετάλλευση των απορριμμάτων (δες την πρόταση Εκμετάλλευση Απορριμμάτων).
  • Η σύγχρονη και αποτελεσματική ανακύκλωση (δες την πρόταση Ανακύκλωση με Data Analysis & Πριμοδότηση Γειτονιάς).
  • Η δυναμική στροφή στην ηλεκτροκίνηση (δες την πρόταση Ηλεκτροκίνηση).
  • Η εκμετάλλευση διαθέσιμου ελεύθερου δημοτικού χώρου για δημιουργία σύγχρονων έξυπνων πάρκων / χώρων άθλησης (δες την πρόταση Μικρά Σύγχρονα Πάρκα).

Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία – Ιδιωτική συμμετοχή

Η υλοποίηση τμήματος των Σχεδίων Δράσης του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει με συμμετοχή ιδιωτών και χρήση διαθέσιμων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το Green Urban Climate Accelerator της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η EBRD, στα πλαίσια συνεργασία της με Φορείς της Αυτοδιοίκησης θα κινητοποιήσει πάνω από 1,5 δις δολάρια σε αστικές επενδύσεις για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η τράπεζα έχει προβεί σε σύμπραξη με το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (GCMCE), μια διεθνή συμμαχία περισσότερων από 7.500 πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων που προωθούν εθελοντικές ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, για να δημιουργήσουν το Green Urban Climate Accelerator.

Στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης, η EBRD θα επιδιώξει να προωθήσει δράσεις για το κλίμα σε περισσότερες από 60 πόλεις, παρέχοντας πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση «πρώτης κίνησης», ελπίζοντας να επωφεληθεί από πρόσθετες συνεισφορές για σχέδια δράσης και έργα πόλεων συνολικού ύψους 1,5 δις δολαρίων.

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη, Περιβάλλον & Ενέργεια

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top