Μετά το 2000, η UNICEF εισήγαγε την ιδέα «Πόλεις Από και Για τα Παιδιά».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πόλεις και γειτονιές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών, φιλικές προς αυτά και ασφαλείς.
Τέτοιες γειτονιές πρέπει να έχουν μικρά έξυπνα πάρκα με εκπαιδευτικές γωνίες (δες πρόταση Μικρά Έξυπνα Πάρκα) και χώρους ασφαλούς κίνησης και δράσης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με τη γειτονιά και την πόλη τους, αλλά και την αναγκαία περιέργεια και φιλομάθεια για την εκτός σπιτιού πραγματικότητα.
Εφόσον τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια γειτονιά, πρέπει να μετέχουν και στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωσή της.
Η έγκαιρη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της γειτονιάς τους ενηλικιώνει τα παιδιά ως υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες και διαμορφώνει μελλοντικούς ηγέτες με εμπειρική γνώση των προβλημάτων. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι, με τα μάτια και τις ιδέες των παιδιών οι γειτονιές θα γίνουν σίγουρα ομορφότερες.
Σύγχρονα προγράμματα συμμετοχής των παιδιών στη σχεδίαση της γειτονιάς και της πόλης τους εφαρμόζονται ήδη σε πολλά σημεία του πλανήτη (Σουηδία, Ιαπωνία, Ινδία) με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Συμμετοχή των παιδιών
- Με αξιολόγηση: Οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διαμορφώσουν εύληπτα και εύκολα στη συμπλήρωση ερωτηματολόγια αξιολόγησης κάθε γειτονιάς από τα παιδιά μέχρι 18 ετών που ζουν σε αυτή. Προφανώς, για παιδιά μέχρι τα 9, τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να είναι ακόμη πιο εύκολα και οπτικοποιημένα. Οι ενότητες αξιολόγησης πρέπει να περιέχουν: Παιχνίδι, Αισθητική, Περιβάλλον, Καθαριότητα, Θόρυβος και Ασφάλεια. Τα αποτελέσματα θα συγκεντρώνονται, θα ενσωματώνονται σε συνολικές αναφορές ανά γειτονιά και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου.
- Με παιχνίδι: Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να προγραμματίζει κάθε χρόνο 2 εκδηλώσεις με θέμα «Φτιάχνουμε την Τέλεια Γειτονιά». Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία παιδικών παιχνιδιών με τρισδιάστατες κατασκευές, η οποία θα προσφέρει τα «κομμάτια». Με αυτά, τάξεις μαθητών μέχρι 10 ετών από όλους τους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης θα κατασκευάζουν πρότυπα της δικής τους τέλειας γειτονιάς. Το καλύτερο μοντέλο, το οποίο θα προκύπτει κατόπιν ψηφοφορίας, θα αναδεικνύεται επικοινωνιακά και οι μαθητές που το κατασκεύασαν θα παίρνουν σημαντικά δώρα της εν λόγω εταιρείας (πιθανή χορηγία).
- Με ιδέες: Κάθε Δήμος του Νομού Θεσσαλονίκης, ενόψει όποιου έργου ανάπλασης πάρκων, παραλίας, κοινόχρηστων χώρων κλπ, θα πρέπει να απευθύνεται και στα σχολεία του αντίστοιχου δημοτικού διαμερίσματος για ιδέες και προτάσεις:
- Οι μαθητές των σχολείων θα λαμβάνουν μια λιτή περιγραφή του έργου που ο Δήμος επιθυμεί να υλοποιήσει και θα χωρίζονται σε ομάδες εργασίας με στόχο την υποβολή ιδεών ή σχεδίων, καθώς και παραγωγή ολιγόλεπτου video παρουσίασης της πρότασης.
- Οι 3 ιδέες που θα προκρίνονται από ένα εσωτερικό σύστημα βαθμολόγησης από τους ίδιους τους μαθητές θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, θα εντάσσονται στη δημόσια διαβούλευση και θα συζητώνται (κατόπιν παρουσίασης και των ολιγόλεπτων video)στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τις λοιπές προτάσεις για το εν λόγω θέμα.