Αποδείξεις με Άμεσες Επιστροφές

Αποδείξεις με Άμεσες Επιστροφές, ThessAgenda, Πρόταση - Ατζέντα για το Νομό Θεσσαλονίκης, Κώστας Ευθυμίου

Είναι δεδομένο ότι βαδίζουμε (παγκοσμίως) προς την εξάλειψη του φυσικού χρήματος με υποκατάστασή του από ηλεκτρονικές μεθόδους συναλλαγών.

Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς και άμεσα το σοβαρότατο πρόβλημα φοροδιαφυγής που δημιουργεί κοινωνική αδικία και δρα ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια για δίκαιη και χαμηλή φορολόγηση.

Για κλάδους της οικονομίας με έντονη φοροδιαφυγή (εστίαση, καφέ και υπηρεσίες), προτείνεται η καθιέρωση κινήτρου άμεσης επιστροφής για κάθε πληρωμή με κάρτα ή για κάθε απόδειξη που «δηλώνεται» από τον φορολογούμενο.

Συλλογή Μονάδων Φορολογικού Συμψηφισμού

  • Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρέπει να προβεί στην κατασκευή έξυπνης πλατφόρμας / εφαρμογής για φορητές συσκευές (κινητά & tablets), μέσα από την οποία θα καταστεί πολύ ευκολότερη η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Σε αυτήν την πλατφόρμα / εφαρμογή, πέρα από τις υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα στο Taxisnet (gsis.gr), θα πρέπει να εισαχθεί πεδίο «Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού«. Στο πεδίο αυτό θα εμφανίζονται οι μονάδες που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος από τη διαδικασία δήλωσης απόδειξης ή πληρωμής με κάρτα (βλέπε παρακάτω).
  • Για κάθε πληρωμή με κάρτα σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες και παρόχους υπηρεσιών, θα πιστώνεται σε πραγματικό χρόνο (ως επιστροφή) το μισό ΦΠΑ της συγκεκριμένης συναλλαγής σε μορφή μονάδων (1 μονάδα = 1 €). Η πίστωση θα είναι ορατή για τον φορολογούμενο μέσα στο λογαριασμό του στο Taxisnet (gsis.gr) στο πεδίο «Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού«.
  • Οι ταμειακές μηχανές σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες και παρόχους υπηρεσιών θα πρέπει πέρα από την αρίθμηση που δίνουν σε κάθε εκδιδόμενη απόδειξη, να δημιουργούν πάνω στην απόδειξη και ένα Τετραγωνισμένο Κωδικό (2 διαστάσεων) QR Code, τον οποίον πλέον μπορούν να «αναγνώσουν» όλες οι έξυπνες συσκευές.
  • Όταν οι πληρωμές σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες και παρόχους υπηρεσιών ΔΕΝ πραγματοποιούνται με κάρτα, η πίστωση των μονάδων φορολογικού συμψηφισμού θα μπορεί να πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο με τον ακόλουθο τρόπο: α) ο φορολογούμενος θα ανοίγει στη φορητή συσκευή του (κινητό) την εφαρμογή της ΑΑΔΕ και β) θα επιλέγει το εργαλείο ανάγνωσης απόδειξης, με το οποίο θα «σκανάρει» τον Τετραγωνισμένο Κωδικό (QR Code) της απόδειξης. Και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπει το μισό ΦΠΑ της συγκεκριμένης συναλλαγής να πιστώνεται στο λογαριασμό του στο Taxisnet (gsis.gr) στο πεδίο «Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού» με τη μορφή μονάδων (1 μονάδα = 1 €).

Πολλοί Δικαιούχοι Ταυτόχρονα

Σε περίπτωση στην οποία την πληρωμή σε καταστήματα εστίασης, καφετέριες και παρόχους υπηρεσιών πραγματοποιούν ταυτόχρονα πλέον του ενός συναλλασσόμενοι, η εφαρμογή / πλατφόρμα της ΑΑΔΕ πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να δηλωθούν στο πεδίο «Δικαιούχοι Επιστροφής Μονάδων» τα Α.Φ.Μ. όλων των συμμετεχόντων στην εν λόγω συναλλαγή.

Σε αυτή την περίπτωση, κάθε συναλλασσόμενος θα δει να πιστώνεται στο λογαριασμό του στο Taxisnet (gsis.gr) στο πεδίο «Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού» με τη μορφή μονάδων (1 μονάδα = 1 €) το μερίδιο που του αναλογεί επί του επιστρεφόμενου μισού ΦΠΑ της συναλλαγής .

Χρήση Μονάδων Φορολογικού Συμψηφισμού

Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις συγκεντρωθείσες Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού ΜΟΝΟ για πληρωμή φόρων και λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών που εμφανίζονται στο λογαριασμό του.

Οι συγκεντρωθείσες Μονάδες Φορολογικού Συμψηφισμού ΔΕΝ θα μπορούν να ρευστοποιούνται προς είσπραξη.

Μια εφαρμογή με τις παραπάνω online δυνατότητες πραγματικού χρόνου εκτός από την αύξηση των εκδιδόμενων αποδείξεων και τη μείωση της φοροδιαφυγής, θα λειτουργεί και σαν πρόσθετος μηχανισμός άμεσου εντοπισμού των μη διασυνδεδεμένων / δηλωμένων ταμειακών μηχανών.

 

 

Δημοσιεύθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017 | Οικονομία & Ανάπτυξη

Κοινοποίησε | Share

Πες το σχόλιό σου | Στείλε τις Ιδέες σου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to Top