Η πρόταση για δημιουργία Διεθνούς Οργανισμού με την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ» μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας της Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Σε αυτή την αμφικτιονία θα μετέχουν όλες οι χώρες, στις οποίες έφτασε η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Ελλάδα, Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανος, Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ιράν, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία και Πακιστάν).
Η Αλεξανδρινή Αμφικτιονία, με δικά της όργανα και ταμείο, θα μπορεί να αναπτύξει και να διαχειριστεί σε όλες τις χώρες μέλη μορφωτικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, να ενθαρρύνει την ανταλλαγή φοιτητών και μελών των επιστημονικών κοινοτήτων, να οργανώνει μεγάλης εμβέλειας και προβολής διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις και να διενεργεί ειδικές και συγκριτικές έρευνες στις χώρες μέλη.
Κατά το πρότυπο των αρχαίων ελληνικών αμφικτιονιών θα προάγει την πολιτισμική συνύπαρξη και θα αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ για ειρηνική διευθέτηση διαφορών.
Προτεινόμενα βήματα:
- Επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών με τα αντίστοιχα Υπουργεία των χωρών για προετοιμασία.
- Σύσταση της Αμφικτιονίας με σύνταξη του Καταστατικού της Χάρτη σαν ανοικτή διεθνή συμφωνία στην οποία εισέρχονται τα Κράτη με κύρωση.
- Θεσμοθέτηση Μόνιμης Έδρας και Γραμματείας στο Νομό Θεσσαλονίκης (έδρα σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πυλαία λόγω γειτνίασης με αεροδρόμιο).
- 1η Προεδρεία στην Ελλάδα και κυλιόμενη 6μηνη προεδρεία μεταξύ των χωρών μελών εφεξής.
- Σύσταση Γραμματείας και Υπηρεσιακών Μονάδων της Αμφικτιονίας.
- Πρόβλεψη για πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωσή των Μονάδων από όλες τις χώρες μέλη.
- Σύσταση Αλεξάνδρειου Πανεπιστημίου με έδρα το Νομό Θεσσαλονίκης (δες πρόταση Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο).